• Στείλτε τη σελίδα
  Στείλτε τη σελίδα
  x
  Email Αποστολέα:
  Email Παραλήπτη:
  Mήνυμα
  Αποστολή
 • Εκτυπώστε τη Σελίδα
 • Μοιραστείτε τη σελίδα
 • AAA  font size  font size
 •  
 • Επικοινωνία
 • Χρήσιμα Links
 
 
ελ  /  en

Εμπειρία Ιστορίας και Παράδοσης!

Ιστορία

Η ιστορία του στοργικά αποκατεστημένου αρχοντικού χάνεται στα χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821, όταν το νησί ήταν ισχυρό ναυτικό κέντρο της Μεσογείου και ίσως το ισχυρότερο του Αιγαίου, η «Μικρή Αγγλία», όπως την αποκαλούσε ο πασάς της Αιγύπτου Ιμπραήμ. Η παράδοση λέει ότι κτίστηκε περίπου το 1810 από τον άρχοντα του νησιού Λάζαρο Κουντουριώτη ως προίκα σε μια από τις κόρες του. Το περιβόλι που βρίσκεται μπροστά στο αρχοντικό ονομάζεται ακόμα Κτήμα Κουντουριώτη.

Το 1901 ο προπαππούς των σημερινών ιδιοκτητών Δημοσθένης Κοτομμάτης, πλοιοκτήτης και έμπορος σφουγγαριών, το επισκεύασε ριζικά. Ο ίδιος και τα αδέλφια του ήταν  "οι και πολύν ισχύοντες εν Ύδρα αδελφοί Κοτομμάται", όπως γράφει η ιστορία του νησιού. Από τη φράση αυτή προέρχεται και το όνομα του boutique ξενοδοχείο Κοτομμάται/Cotommatae.  Με τα καράβια τους "οι Κοτομμάται" ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο φέρνοντας στο νησί το πολύτιμο εμπόρευμα, τα σφουγγάρια, που εν συνεχεία μεταπωλούσαν σε όλη την Ελλάδα, τα παράλια της Μικρασίας και την Κωνσταντινούπολη. Μαζί τους έφερναν έπιπλα, αντικείμενα τέχνης, πορσελάνες, πολυτελή ευρωπαϊκά ρούχα. Η ατμόσφαιρα του κτιρίου σε ταξιδεύει σε εκείνη την εποχή.

Το αρχοντικό κτίστηκε σε τουλάχιστον δυο φάσεις. Στην πρώτη, που τοποθετείται χρονικά πριν το 1800, κατασκευάστηκε ο κεντρικός του κορμός, σχήματος «Γ». Από τη φάση αυτή σώζονται μεταξύ άλλων οι ξύλινοι διαχωριστικοί τοίχοι, οι λεγόμενες μουσάντρες, οι ξύλινες σκάλες και τα μεσοπατώματα, οι λεγόμενοι "καταρράκτες", ο παλαιός φούρνος και οι ανατολικού ρυθμού κυλόκυρτες πόρτες.

Στη δεύτερη φάση, προστέθηκε το συγκρότημα με τις καμάρες που στηρίζει την κεντρική βεράντα και οι χώροι υποδοχής και αναδιαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό η εσωτερική διαρρύθμιση του κτηρίου. Χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα από το Λιβόρνο της Ιταλίας και από το γειτονικό νησί του Δοκού, καστανιά και δρυς από το Άγιο Όρος, κέδροι από το Λίβανο, φτιάχτηκαν τότε τα περίτεχνα ταβάνια και δόθηκε ένα ύφος επισημότητας στους χώρους. Το αρχοντικό τότε πήρε τη σημερινή του μορφή, που αποτελεί συνδυασμό της τοπικής αρχιτεκτονικής με επιρροές από τη Δύση και την Ανατολή, την Βενετία και την Κωνσταντινούπολη με στοιχεία πρώιμου νεοκλασικισμού. Το αρχοντικό έχει πολλά κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία με το μεγάλο αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη (σήμερα Μουσείο), που αξίζει να επισκεφθείτε.

Επιπλέον Σύνδεσμοι


Βρείτε μας στο χάρτη!

Είμαστε μόλις 200μ από την παραλία, sτο κέντρο του μνημειακού οικισμού της Ύδρας.
COTOMMATAE ΕΣΠΑ Image